Opština Berkovici

Naslovna Vijesti iz BiH Društvo Simbol grada nikoga ne vrijeđa

Simbol grada nikoga ne vrijeđa

El. pošta Štampa PDF

NEVESINJE - Grb predstavlja opštinu Nevesinje i simbolizuje njenu istoriju kroz vijekove i ne bi trebao da bude promijenjen, jer nikoga ne vrijeđa, smatraju u opštinskoj Boračkoj organizaciji.

 

Komentarišući najave Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS da će Ustavnom sudu RS uputiti inicijativu za ocjenu ustavnosti obilježja Nevesinja, predsjednik Boračke organizacije Nevesinja Žarko Radovanović kaže da se boračka populacija protivi ovim inicijativama.

- Grb predstavlja opštinu Nevesinje i simbolizuje njenu istoriju kroz vijekove. Ne znam kome bi to moglo da smeta - istakao je Radovanović, prenijela je Srna.

Načelnik opštine Nevesinje Branislav Miković izjavio je da će grb ove lokalne zajednice biti u upotrebi sve dok drugačije ne naloži Ustavni sud RS.

Miković je, komentarišući najave inicijative za ocjenu ustavnosti obilježja Nevesinja, istakao da svako ima pravo na sugestije, ali i napomenuo da je sadašnji grb izabran javnim konkursom.

- Ono što je najvažnije jeste da je konkurs za grb bio javni. Skupštinska komisija radila je zakonito i prihvatila ovaj prijedlog. Grb će biti u upotrebi sve dok eventualno Ustavni sud ne odluči drugačije - istakao je Miković.

Klub Bošnjaka smatra, da grb Nevesinja nije u skladu sa Ustavom RS jer ne održava kriterijum proporcionalnosti i zastupljenosti konstitutivnih naroda u simbolima.

Umjetnik iz Trebinja Miroslav Bovan, koji je autor grba Nevesinja, pojašnjava da krst i četiri ocila simbolizuju prisustvo nemanjićke države na ovom prostoru.

- Hrast sa žirovima je simbol života i rodnosti, planina Velež čuva i štiti Nevesinje. Puške simbolizuju slobodarsku tradiciju ovog hercegovačkog grada – ističe Bovan.

Grb Nevesinja, čiji je autor Bovan, ustanovljen je 7. septembra 1999. godine.

Grb se sastoji od osnovnog štita plave boje, a u njegovom donjem dijelu je crveni štit na kojem je bijeli krst sa četiri bijela ocila. Sa bočnih strana ovog štita je bijeli crtež hrasta sa žirovima. Na sredini osnovnog štita je simbolički prikazana planina Velež, a iznad nje dvije ukrštene puške. Sa gornje strane osnovnog štita je crvena lista postavljena u polukrug na kojoj bijelim slovima piše Nevesinje.

 Glas Srpske

Simbol grada nikoga ne vrijeđa
 

Posjete

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas2710
mod_vvisit_counterJuce6326
mod_vvisit_counterOve nedelje27673
mod_vvisit_counterProšle nedelje37748
mod_vvisit_counterOvog mjeseca125709
mod_vvisit_counterProšlog mjeseca174228
mod_vvisit_counterUkupno23086046