Opština Berkovici

Feljton

Feljton

Viđaj

El. pošta Štampa PDF
Ocena korisnika: / 9
LošeNajbolje 

Viđaj

Mještanina Gojka su češće zvali ViđajTo ime je dobio prema imperativu glagola viđati:viđaj,kojeg je Gojko donio iz Bosne.Tamo je boravio u mladosti krećući se trbuhom za kruhom.Za domaći,hercegovački svijet,to „viđaj“ je neuobičajna riječ.Tako su mu prilijepili ime Viđaj.Živio je u vlastitoj obnovljenoj kući,blizu škole.Omanja,tek donekle obnovljena kućica,okrečenih spoljnih zidova,zračila je čistoćom.

Opširnije...
 

Kec

El. pošta Štampa PDF
Ocena korisnika: / 16
LošeNajbolje 

Kec

Školski komšija Kec,mjesni šeret, besposličar,kartaroš, glavni informator o svakom i svačem u mjestu, potrudio se da među prvima upozna nove učitelje kako bi u svoju torbu za sve i svašta strpao podatke o njima.Govorilo se;

-

Što neznaš, pitaj Keca, on će ti kazati, taj zna sve!

Mještani su ga oslovljavali imenom Kec, iako mu to nije kršteno ime.Stekao ga je vjerovatno u svom kartaškom društvu.Dane je uglavnom provodio u kafani, najčešće kartajući.Nekoliko dana po dolasku učietlja našao se Kec u školskom dvorištu.

Opširnije...
 

Dabrani

El. pošta Štampa PDF
Ocena korisnika: / 13
LošeNajbolje 

Nekadašnji učitelj na Berkovićima Jovan Šević koji je preko deset godina radio u Hercegovini u posleratnom periodu napisao je zanimljivu knjigu „Što je prije bilo“  u kojoj se Šević iskazuje kao pripovjedač  tradicionalističke pripovedačke orjentacije i mogućnosti.Šević je uspeo da opiše pripovjedački krug oko vremena koje je cijelovito i snažno doživio.

Članak preuzet iz knjige Jovana Ševića "Što je prije bilo" Izdavač Svet knjige Beograd 2000 godine

Mi ćemo u narednom periodu objaviti nekoliko članaka iz knjige u kojima je on vidio i opisao Dabrane u posleratnom periodu.

Opširnije...
 

Posjete

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas425
mod_vvisit_counterJuce9649
mod_vvisit_counterOve nedelje27248
mod_vvisit_counterProšle nedelje36584
mod_vvisit_counterOvog mjeseca95597
mod_vvisit_counterProšlog mjeseca145039
mod_vvisit_counterUkupno23505736