Opština Berkovici

Naslovna Vijesti iz BiH Društvo Nevesinje rekorder po broju nezaposlenih u istočnoj Hercegovini

Nevesinje rekorder po broju nezaposlenih u istočnoj Hercegovini

El. pošta Štampa PDF

Nevesinje je neslavni rekorder u Hercegovini, bar što se tiče RS, po broju nezaposlenih i sa 2 868 lica koja traže posao...

... ova općina je u najnepovoljnijem položaju u regiji, jer svaki treći radno sposobni stanovnik ne radi, izjavio je direktor trebinjske Filijale Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske Vaso Kučinar.



Kučinar je rekao za Srnu da u osam istočnohercegovačkih općina, koje pokriva trebinjska filijala, posao čeka 14 337 lica, što je za 34 osobe više nego u istom periodu prošle godine. Organizator poslova u nevesinjskom Birou za zapošljavanje Jovan Vasiljević kaže da su određene rezultate donosili različiti programi Vlade RS i Zavoda za zapošljavanje o zapošljavanju pripravnika.

"Prema našim saznanjima, znatan broj mladih ljudi koji je bio uključen u projekat Zavoda, zasnovao je radni odnos. Značajno je što su svi oni položili pripravnički ispit i stekli radno iskustvo koje će im koristiti prilikom konkuriranja na druga radna mjesta", ističe Vasiljević.

Zavod za zapošljavanje RS i ovog proljeća provodi jedan od projekata zapošljavanja pripravnika sa visokom stručnom spremom, a na području istočne Hercegovine predviđeno je zaposlenje 80 pripravnika. Sredstva za projekat obezbijedila je Vlada RS u iznosu 70 odsto prosječne neto plate ostvarene u RS u prošloj godini uvećane za iznos poreza i doprinosa, od čega 60 odsto financira Vlada RS, a 40 odsto poslodavci.

Prema podacima Biroa za zapošljavanje u Nevesinju, u strukturi nezaposlenih, najviše je kvalificiranih radnika i tehničara srednje stručne spreme koji čine približno dvije trećine evidentiranih u Zavodu. Posao traži i 63 lica sa višom i 102 sa visokom stručnom spremom. Posebno zabrinjava što je više od polovine nezaposlenih starije od 35 godina. (Bljesak.info/Srna)

 

Nevesinje rekorder po broju nezaposlenih u istočnoj Hercegovini
 

Posjete

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas1379
mod_vvisit_counterJuce3840
mod_vvisit_counterOve nedelje22894
mod_vvisit_counterProšle nedelje40272
mod_vvisit_counterOvog mjeseca152911
mod_vvisit_counterProšlog mjeseca195094
mod_vvisit_counterUkupno22939020