Opština Berkovici

Naslovna Vijesti iz BiH Društvo Kad će kući, ne zna se!

Kad će kući, ne zna se!

El. pošta Štampa PDF

Većina stanovnika bilećkih naselja Jezerine i Plužine, koja su početkom januara poplavljena, i dalje su smešteni kod rodbine i komšija i za sada je njihov povratak u kuće neizvestan.

 

 

Većina stanovnika bilećkih naselja Jezerine i Plužine, koja su početkom januara poplavljena, i dalje su smešteni kod rodbine i komšija i za sada je njihov povratak u kuće neizvestan. Predsednik Opštinskog štaba Civilne zaštite Ratko Vujović kaže da iako se voda povukla pre petnaestak dana, od dvadesetak domaćinstava, čije kuće su u potpunosti bile poplavljene, vratilo se samo osam i to onih kod kojih su bila manja oštećenja ili su poplavljeni pomoćni objekti.
On je naglasio da je otežavajuća okolnost što je zimski period sa veoma niskim temperaturama, pa se poplavljene kuće ne mogu isušivati, što još više doprinosi njihovom propadanju.
Predsednik
Opštinske komisije za procenu štete Neđo Nosović potvrdio je da je Komisija, koju čine predstavnici opštine i Hidroelektrana na Trebišnjici, pregledala pojedinačno svaki objekat na terenu i uzela podatke koji su u obradi.
- Činjenica je da su štete velike i da je dosta objekata znatno oštećeno, jer je voda danima bila u unutrašnjosti gde se nalazio i nameštaj i svi drugi uređaji. Voda je tako za jedan dan uništila sve ono što su ljudi godinama stvarali - naglasio je Nosović.
Nosović je dodao da se u međuvremenu za procenu štete prijavio i jedan broj domaćinstava, koji to prvobitno nisu učinili, a čiji su podrumi i drugi pomoćni objekti bili pod vodom. Tako je u obradi 37 domaćinstava.
Zamenik načelnika opštine Bileća, Dušan Vujović, podseća da je od 100.000 KM, koliko je Vlada RS nedavno odobrila kao pomoć stanovništvu ugroženom od poplava, podeljeno već 80.000 i to po prioritetima, kako su domaćinstva između sebe odlučila.
U bilećkim naseljima Jezerine i Plužine podzemne vode stvorile su jezero, čija je dubina na pojedinim mestima bila i do deset metara. Među potopljenim kućama bilo je i dvospratnica, koje su do krova bile pod vodom.

OPŠTINA PLAĆA STANARINU
ZAMENIK načelnika opštine Bileća Dušan Vujović kaže da opština plaća stanarinu za one koji se nisu vratili u svoje domove. Prema njegovim rečima, ovom stanovništvu je do sada u nekoliko navrata uručivana pomoć u hrani, higijenskim sredstvima, odeći i knjigama, a ovih dana treba da počne i podela pomoći iz Republičkih materijalnih rezervi, koju će deliti Centar za socijalni rad i Crveni krst.
Novosti R. Gutić

Kad će kući, ne zna se!
 

Posjete

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas4610
mod_vvisit_counterJuce4479
mod_vvisit_counterOve nedelje30349
mod_vvisit_counterProšle nedelje27361
mod_vvisit_counterOvog mjeseca54637
mod_vvisit_counterProšlog mjeseca161064
mod_vvisit_counterUkupno18450878