Opština Berkovici

Nevesinjska bolnica traži pomoć od ministarstva

El. pošta Štampa PDF

NEVESINJE - Rukovodstvo i radnici Opšte bolnice Nevesinje uputili su danas apel Ministarstvu zdravlja i Fondu zdravstvenog osiguranja Republike Srpske da hitno riješe problem finansiranja nevesinjske zdravstvene ustanove, s obzirom na to da jedina u Srpskoj nije primila platu za oktobar ove godine.


 

Zaposleni u nevesinjskoj zdravstvenoj ustanovi zatražili su razumijevanje za specifične okolnosti u kojima radi Opšta bolnica, navodeći da je očigledno da sadašnji sistem finansiranja sekundarne zdravstvene zaštite po DTS sistemu tek polovično obezbjeđuje sredstva za funkcionisanje bolnice u Nevesinju.

Direktor Opšte bolnice Boro Vasiljević rekao je da ova zdravstvena ustanova u posljednjih 10 godina nije povećavala broj radnika i da su pacijenti u svim anketama bili zadovoljni uslugama.

On je napomenuo da je za normalno funkcionisanje bolnice mjesečno potrebno oko 150.000 KM, a da od Fonda dobijaju samo 85.000 KM, što je dovoljno samo za plate zaposlenih.

Vasiljević kaže da su o ovom problemu informisani Ministarstvo zdravlja i Fond zdravstvenog osiguranja, a da je on dobio obećanje da će biti uvažena specifičnost nevesinjske bolnice.

Doktor Cmiljka Mitrinović podsjeća da je bolnica u Nevesinju opstala u teškim ratnim okolnostima, zahvaljujući velikom entuzijazmu ljekara i osoblja, te naglašava da bi bio apsurd da se sada u mirnodopskim uslovima dovodi u pitanje njeno funkcionisanje.

"Poznato je da je na ovom području nakon NATO bombardovanja drastično porastao broj lica oboljelih od karcinoma i svi oni jedno vrijeme moraju provesti u nevesinjskoj bolnici", navela je Mitrinovićeva.

Ona je pozvala sve nadležne institucije Republike Srpske da pokažu mnogo više razumijevanja za bolnicu koja je jedan od simbola stvaranja Republike Srpske.

Načelnik opštine Momčilo Šiljegović potvrdio je da je o problemu nevesinjske bolnice sinoć razgovarao sa ministrom zdravlja i socijalne zaštite Srpske Rankom Škrbićem, koji ga je informisao da je uplaćeno 55.000 KM za deblokadu računa bolnice.

Nevesinjska bolnica traži pomoć od ministarstva
 

Posjete

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas1571
mod_vvisit_counterJuce7508
mod_vvisit_counterOve nedelje40476
mod_vvisit_counterProšle nedelje56207
mod_vvisit_counterOvog mjeseca202696
mod_vvisit_counterProšlog mjeseca254759
mod_vvisit_counterUkupno13507621