Opština Berkovici

Ljubinje neće pripasti Crnoj Gori

El. pošta Štampa PDF
Bez obzira na “želje” i nagađanja izlazak opština iz okvira RS nije moguć. Lejla Rešić: Menjanje teritorijalnog statusa je ustavno pitanje.Već mesec dana se priča o mogućnosti da opština Ljubinje, koja se nalazi u Republici Srpskoj, bude pripojena Crnoj Gori. Priča je potekla od čelnika Ljubinja, koji su nezadovoljni odnosom vlasti prema opštini.

Lejla Rešić, ministarka uprave i lokalne samouprave RS kaže za "Novosti" da Vlada RS i ministarstvo nisu nikada dobili nikakav dopis na ovu temu.

- Ljubinje je deo Republike Srpske i tako će ostati. Pitanja pripajanja i menjanja teritorijalnog integriteta RS nisu lokalna već ustavna pitanja. Oko toga se ne mogu samo tako izjašnjavati građani Ljubinja na referendumu, to je pre svega materija koja je definisana Ustavom RS - pojašnjava ministarka Rešić.

Ona objašnjava da takve inicijative nemaju ustavnu utemeljenost.

NESTAJE I POLjOPRIVREDAU OPŠTINI Ljubinje živi oko pet hiljada stanovnika, koji se uglavnom bave poljoprivredom. Nažalost, poslednjih godina i ta grana je zamrla, jer nema organizovanog otkupa proizvoda. Pre ratnih dešavanja u BiH u Ljubinju je bilo razvijeno stočarstvo, ali je i ono palo na niske grane, dok nekada poznati voćarski kraj ima tek poneku omanju plantažu.

- Mi u Ministarstvu nismo dobili nikakav dokument po ovom pitanju. Sve priče oko pripajanja Ljubinja Crnoj Gori su špekulacije koje se iz određenih razloga plasiraju javnosti. Zvaničnog akta da se pokrene to pitanje nema. Ponoviću, to je stvar Ustava RS, pa i BiH, a ne lokalne zajednice - poručila je ministarka Rešić.

Čitavu priču oko pripajanja Ljubinja Crnoj Gori zatalasao je načelnik Ljubinja Vesko Budinčić.

- Godinama smo čekali u nadi da će doći bolja vremena. Na Ljubinje su, međutim, svi zaboravili. Od kada sam načelnik opštine, niko sa viših nivoa vlasti nije nas posetio, a kamoli ponudio pomoć - izjavio je Budinčić.

Ovakav odnos prema Ljubinju je i probudio ideju da raspišu referendum na kojem bi se građani izjasnili da li da nastave da žive u istoj državi ili da se "utope" u Crnu Goru.

- Našu ideju podržavaju mnogi građani, jer za njih niko u ovoj zemlji neće da zna. Stanovništvu je siromaštva preko glave i ubeđen sam da bismo dobili njihovu podršku na referendumu. Uostalom, mi gravitiramo ka Crnoj Gori i u svakom pogledu nam je najbliža - poručio je Budinčić.

Večernje Novosti

Ljubinje neće pripasti Crnoj Gori
 

Posjete

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas5483
mod_vvisit_counterJuce5936
mod_vvisit_counterOve nedelje49116
mod_vvisit_counterProšle nedelje70039
mod_vvisit_counterOvog mjeseca179953
mod_vvisit_counterProšlog mjeseca225590
mod_vvisit_counterUkupno13968917