Opština Berkovici

Četnička kokarda na mjestu petokrake

El. pošta Štampa PDF
Bileća: Mjesto gradnje spomen-obilježja četnicima
FOTO: AVAZ
Četnička kokarda na mjestu petokrake

Nakon više od 70 godina spomen-obilježje Desetoj hercegovačkoj brigadi u Bileći uklonjeno je viljuškarom i oskrnavljeno, jer predstavlja smetnju za gradnju spomenika pripadnicima pokreta otpora Dragoljuba Draže Mihailovića!Pokrenute akcije

Tako će uskoro, umjesto petokrake, u spomen-parku na visini od 12,5 metara zasjati kokarda, kako nam je to nonšalantno predočio Milorad Vujović, predsjednik Organizacionog odbora za gradnju. 

On je još potvrdio da je sve već davno aminovano na sjednici Skupštine općine Bileća, koja dijelom i finansira njegovu gradnju. Ne želeći iznositi podatak o tome koliko košta gradnja novog spomenika, Vujović kaže da će novac dobrim dijelom biti osiguran raznim prilozima, donacijama i dobrovoljnim akcijama.

Kako kaže, o pomjeranju spomenika antifašistima još su prije dvije godine obavijestili SUBNOR Bileće.

- Kako nije bilo jedinstvenog stava i zvaničnog odgovora, mi smo u Odboru radi isteka vremena odlučili da ga pomjere do iznalaženja najpodesnije druge lokacije. To što govore da se radi o rehabilitaciji fašizma, to su komunističke predrasude - kaže Vujović, napominjući da su gradnju ovog spomenika inicirali potomci četnika koji su stradali prilikom pada Bileće 1944. godine, a kojima su, kaže on, komunističke vlasti zabranile i da ih sahrane.

Brutalno uklanjanje

Predsjednik SUBNOR-a Bileća Nemanja Papić kaže da oni nisu mogli spriječiti gradnju spomenika, s obzirom na to da je sve jednoglasno izglasano na SO Bileća.

- Spomenik antifašistima brutalno je uklonjen uz određena oštećenja i prislonjen u Park narodnih heroja. Ne preostaje nam ništa drugo nego da ga spašavamo i postavimo na to mjesto koje katastarski pripada SUBNOR-u - govori Papić.

Slaba podrška

Iako je SABNORBiH osudio rušenje spomenika partizanima i podizanje novog četnicima, Papić naglašava da je to slaba podrška.

- Sve se to svelo na faks. Mi smo o tome obavijestili sve nadležne instance, od načelnika općine do predsjednika RS, ali zaštite nema - podvukao je Papić.
Avaz.ba

 

Četnička kokarda na mjestu petokrake
 

Posjete

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas2017
mod_vvisit_counterJuce8663
mod_vvisit_counterOve nedelje19852
mod_vvisit_counterProšle nedelje56207
mod_vvisit_counterOvog mjeseca182072
mod_vvisit_counterProšlog mjeseca254759
mod_vvisit_counterUkupno13486997