Opština Berkovici

Naslovna Berkovići Privreda Trešnje nagovještavaju dobru zaradu

Trešnje nagovještavaju dobru zaradu

El. pošta Štampa PDF

Na području opštine Berkovićima, gdje se gotovo 90 odsto porodica bavi nekim oblikom poljoprivrede, veoma su zadovoljni početkom sezone.

Berkovićki voćari ističu da je, na njihovu radost, u vrijeme cvjetanja voća bilo dovoljno toplih i suvih dana.

Snijeg, koji je bio pokrio voćke polovinom aprila, nije napravio veliku štetu i miris behara sa procvjetalog voća širi se čitavom kotlinom Dabarskog polja.

Stari višnjici i voćnjaci u Dabarskom polju odavno su okrčeni, a nove su pretežno podigli mlađi ljudi.

Duško Lučić iz Berkovića posvetio se uzgoju kruške "viljamovke" i zasadio je više od 350 stabala te voćke.

- Krušci odgovara ovo podneblje i ove godine očekujem dobar rod jer u vrijeme cvjetanja nije bilo kišnih dana. Redovno primjenjujem sve agrotehničke mjere, a u voćnjak sam postavio sistem kap po kap, tako da voćke imaju vode i u najsušnijem periodu - rekao je Lučić.

Lučić ove godine očekuje više od četiri tone kruške, od kojih se većina nađe na tržištu, a jedan dio ide u dobro poznatu rakiju "viljamovku".

Ako je suditi po količini cvijeta, neće samo kruške biti u izobilju, jer mnoga stabla kasnog i ranog voća, razasuta po okrajcima potkomskog sela, prelamaće se od roda. Mnogi od mještana toga sela podigli su trešnjike sa po stotinu voćaka.

Cijena

- I ova godina bi mogla da bude kao i 2009. kada su trešnje prelamale grane od roda. Ta godina ostala je upamćena kako zbog roda, tako i zbog dobre cijene, od dvije do tri marke, i izuzetne potražnje za trešnjama na čapljinskoj Veletržnici, gdje je završio najveći dio berbe berkovićkih trešanja - objašnjava Dušan Mihić, starina iz Podkoma koji očekuje dobar prihod i dobru cijenu kao i prije dvije godine.

Trešnje nagovještavaju dobru zaradu
 

Posjete

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas3778
mod_vvisit_counterJuce11016
mod_vvisit_counterOve nedelje14794
mod_vvisit_counterProšle nedelje78714
mod_vvisit_counterOvog mjeseca248365
mod_vvisit_counterProšlog mjeseca239121
mod_vvisit_counterUkupno11566880