Opština Berkovici

Naslovna Berkovići Privreda Imovinski odnosi koče izgradnju mini hidrocentrale

Imovinski odnosi koče izgradnju mini hidrocentrale

El. pošta Štampa PDF

U cilju ekonomskog razvoja Opština Berkovići planirala je izgradnju  Mini hidrocentrale   „Do“ na rijeci Bregavi.Izgradnjom pomenute mini hidrocentrale proizvele bi se dodatne količine elektične energije, opštinski budžet bi se povećao,otvorila bi se nova radna mjesta i poboljšali uslovi života  stanovnika Donje Bitunje i Dola , kao i svih građana izrazito nerazvijene opštine Berkovići .

Izgradnja mini hidrocentrale  predviđena je na dijelu koji pripada opštini Berkovići i njena izgradnja nebi narušila dosadašnji tok rijeke Bregave niti bi bilo štetnih posledica za okolinu.Mini hidrocentrala imala bi instalisanu snagu 2,00 MW sa proizvodnjom 9,279 GWh.

 

 

Vodozahvat za mini hidrocentralu  bio bi na izvorištu rijeke Bregave u Dolu, a voda bi kanalom zatvorenog tipa išla do turbina u dužini od 1664 metra.Pomenuti kanal gradio bi se uglavnom preko neplodnog zemljišta ,obraslog šikarom  preko privatnog , a jednim dijelom i preko državnog  zemljišta- rekao je Ranko Šetka sekretar Skupštine opštine Berkovići .

 

 

U skladu sa zakonom o ekspoprijaciji  Republike Srpske, sjedište zamjenika Pravobranilašta Republike Srpske u Trebinju raspisalo je javni poziv u dvanestom mjesecu prošle godine, a isti mjesec  održana je i javna rasprava u cilju pokušaja rješavanja imovinsko pravnih odnosa, odnosno sporazumunog određivanja naknade za nekretnine prije pokretanja postupka ekspoprijacije.

 

Zastupnici Opštine Berkovići i prisutni vlasnici nekretnina, međusobo su se sporazumili da visina naknade za ekspropirisane nekretnine iznosi 0,50 maraka po metru kvadratnom prema datom prijedlogu vještaka poljoprivredne struke.

 

Pošto nisu bili prisutni svi vlasnici nekretnina, zamjenik Pravobranilaštva Republike Srpske iz Trebinja upućuje Republičkoj upravi za imovinsko pravne poslove, kancelariji u  Berkovićima  prijedlog za potpunu ekspoprijaciju nekretnina.

 

Na osnovu zahtjeva Pravobranilaštva, Republička uprava za geodetsko i imovinsko pravne poslove ,kancelarija Berkovići pozvala je vlasnike nekretnina u smislu odredbe člana. 28  stav 2 .Zakona o ekspoprijaciji zemljišta da li se protive ekspoprijaciji zemljišta ili ne protive.

 

Na sastanku  održanom  polovinom ferbuara u selu Donja Bitunja koje pripada opštini Berkovići, nisu došli vlasnici nekretnina, već su samo djelimično došli stvarni posjednici, tako da se većina nije složila sa prijedlogom ekspoprijacije što je njihova slobodna volja-rekao je Šetka.

 

Prijedlogu za ekspoprijaciju zemljišta usprotivilo se sedam vlasnika dok su četiri vlasnika saglasna , a ne kao što je pisao Dnevni Avaz da nijedan od 15 vlasnika ovih parcela nije htio dati svoj pristanak, jer sumnjaju u to da će biti prevareni, kako zbog pristupa svojim imanjima, tako i cijenom- rekao je Šetka.

Računajući na dosadašnje dobrosusjedske odnose , dobru saradnju opštine i povratnika sela Bitunja,nismo očekivali ovakvu reakciju povratnika, jer izgradnjom mini hidrocentrale imaće koristi svi stanovnici opštine Berkovići, kao i sami povratnici –rekao je Šetka i dodao da pristup njihovim posjedima neće biti ugrožen.

 

Načelnik Opštine Berkovići Ranko Lučić mišljenja je da je moguće postizanje kompromisa, da građani čitave opštine, pa i oni iz Donje Bitunje moraju biti zadovoljni, ali da će opština striktno provoditi sve Zakonske propise kako državne,entitetske tako i odluke Skupštine Opštine.

 

Načelnik takođe demantuje izvjesnog Tuku koji u izjavi za Federalnu televiziju naglašava  da se „izuzme“ bošnjačko zemljište, te time na prepoznatljiv  politički način diže političku tenziju.

 

Radi se o nepreglednom ,nikad korištenom zemljištu koji većina upisanih vlasnika ne može prepoznati gdje se nalazi, ali bez obzira kako su vlasnička prava nad tim zemljištem, svi organi i institucije dužni su ih poštovati- rekao je Lučić i dodao da svaki pojedinac mora biti obeštećen po zakonu u ovom i u svakom drugom projektu.

 

 

Svi će imati koristi

 

Stručni saradnik Republičke uprave za geodetske i imovinsko pravne poslove Dušan Đurica , istakao je  da će korist od mini hidrocentrale imati svi.

Vlada RS je utvrdila opšti interes za izgradnju mini hidrocentrale od koje će koristi imati svi. Tek nam slijede dalje radnje i postupak eksproprijacije - naglasio je Đurica.

 

 

 

Imovinski odnosi koče izgradnju mini  hidrocentrale
 

Posjete

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas1460
mod_vvisit_counterJuce7508
mod_vvisit_counterOve nedelje40365
mod_vvisit_counterProšle nedelje56207
mod_vvisit_counterOvog mjeseca202585
mod_vvisit_counterProšlog mjeseca254759
mod_vvisit_counterUkupno13507510