Opština Berkovici

Naslovna Berkovići Privreda Pravilnik o razvrstavanju poljoprivrednih gazdinstava

Pravilnik o razvrstavanju poljoprivrednih gazdinstava

El. pošta Štampa PDF

Boro Milivojević iz Agencije za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi prezentovao je Pravilnik o razvrstavanju poljoprivrednih gazdinstava na komercijalna i nekomercijalna poljoprivrednim proizvođačima okupljenim u Berkovićima.


Razlozi  za razvrstavanje PPG gazdinstava na komercijalna i nekomercijalna gazdinstva su potreba njihovog jasnog razgraničenja, bolji efekti mjera agrarne politike, rješavanje problema staračkih seoskih domaćinstava, ukrupnjavanje posjeda i podsticanje na izbor mlađih članova domaćinstva za nosioce PPG.

Komercijalno porodično poljoprivredno gazdinstvo je tržišno orijentisano , dostiglo minimalni ukupni obim proizvodnje  i nosilac  PPG je starosti do 65 godina. Nekomercijalno porodično poljoprivredno gazdinstvo nije tržišno orijentisano, nije dostiglo minimalni ukupni obim proizvodnje  i nosilac  PPG je starosti preko 65 godina .
Minimalan ukupan obim proizvodnje, koji poljoprivredno gazdinstvo mora ispuniti da bi steklo status komercijalnog gazdinstva, iznosi tri proizvodne jedinice .


Novo u RPG(Registar poljoprivrednih gazdinstava) je da će biti  omogućen upis cjelokupnog posjeda jednog gazdinstva bez obzira u kojem dijelu BiH se nalaze pojedine parcele . Nova softverska WEB aplikacija  - pristup putem interneta obezbijediće bolju komunikaciju sa Ministarstvom, inspekcijama, administrativnim službama opština, agencijom, zavodima i  institutima.
Za farmere se uvodi - obavezno godišnje ažuriranje podataka o načinu korištenja registrovanog zemljišta i vrstama i brojnom stanju stoke, u periodu od 01.januara do 15.maja - svake godine.

 

Pravilnik o razvrstavanju poljoprivrednih gazdinstava
 

Posjete

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas6008
mod_vvisit_counterJuce10049
mod_vvisit_counterOve nedelje48689
mod_vvisit_counterProšle nedelje88608
mod_vvisit_counterOvog mjeseca248658
mod_vvisit_counterProšlog mjeseca374304
mod_vvisit_counterUkupno12994524