Opština Berkovici

Naslovna Berkovići Privreda Kršna Hercegovina postala medonosna

Kršna Hercegovina postala medonosna

El. pošta Štampa PDF

U netaknutoj prirodi sela Dolovi , šest kilometara od Berkovica , Nalazi se pčelinjak Šukića Ilije , koji po uređenosti i primjeni savremenih metoda spada u red najboljih pčelinjaka medonosne Hercegovine .

 

I sve to nastalo je na goloj ledini i tvrdom hercegovačkom kamenu za samo Deset godina , kada je , na poklon od rođaka , dobio prve dvije košnice .

Njegova ljubav prema pčelama toliko je velika da gotovo svakodnevno dolazi u rodne Dolove Gdje se Nalazi pčelinjak .

Ilija veoma Često organizuje ja Seminare za mlade pčelare i podučava ih pčelarskom zanatu i proizvodnji kvalitetnog hercegovačkog meda .

- Pčelara u Hercegovini je svaki dan sve više. Traganje za alternativnim izvorima dolaska Mnoge Hercegovce okrenulo je pčelarstvu . Svi oni su ili uhvatili svoj prvi roj ili dobili od nekoga na poklon društvo i krenuli da se bave poslom i proširuju Ovim SVOJE pčelinjake - istakao je Šukić .

On je Dodao da je ova godina počela dobro i ako tako nastavi bice kvalitetnog meda u izobilju . Prema njegovim riječima , pčele su do sada najviše donosile sa žutog grozdastog cvjeta zanovijeti koji odiše blagim i ugodnim mirisom .

- Maj je za pčele bio više nego dobar . Temperature su se kretale od 20 stepeni Celzijusa do 25 , procvjetao je svaki cvijet na biljci . Pčelinja društva su dobra , zdrava , donesu nekad ja obaviti five kilograma dnevno ... Još je lijepo vrijeme , pa ĆE biti opet Meda sa zanovijeti , JER , prvo vađenje ja Vec sam obavio vrcanje i od 60 razvojnih i 30 pomoćnih društava izvadio sam pola tona kvalitetnog meda - rekao je Šukić .

Za sada zadovoljno trljaju Hercegovački pčelari ruke , kaže da je Ilija Pasu Razlog za dobru posljedica bujne vegetacije i lanjske kiše .

Ljubav prema pčelama zahtijeva i mnogo učenja i praktične nastave .

Šukić je pohađao mnoštvo seminara i odlazio u Norvešku , Češku i Italiju gdje je sa tamošnjih pčelarima razmjenjivao iskustva .

- Ako imate iskustva , po samom zvuku čete znati kad Otvorite košnicu , da li Kolonija napreduje , da li je produktivna , da li je gladna i još mnogo toga - objašnjava Ilija život jedne velike zajednice na Malom prostoru .

Kvalitet i cijena

Hercegovački med je poznat na cijelom Balkanu , prije svega zbog svog aromatskog kvaliteta , ali i zbog proizvodnje u područjima gdje su pašnjaci na kojima pčele prikupljaju Nektar nezagađeni . Med sa zanovijeti je ljekovit . Cvjetanje ove biljke traje 30 dana . Tad pčelari vade ljekoviti med i prodaju ga zdravima da se hrane i jačaju organizam , bolesnima za lijek .

- Hercegovački med je kvalitetna i Tražena roba , i kao takav ima i nešto visu cijenu , med od cvijeta zanovijeti je izuzetno tražen na tržištu. Trenutno se kilogram najboljeg meda prodaje za 15 maraka - rekao je Šukić .

" Žalfija "

Ilija je jedan od inicijatora osnivanja Pčelarske zadruge " Žalfija "iz Trebinja Koja Trenutno nema mogućnost plasmana .

- " Žalfija " Trenutno nema mogućnost plasmana na inostrano tržište , Iako se radi na uspostavljanju Mogućnosti izvoza . To bi za hercegovačke pčelare bilo značajno , Jer se bavi veliki broj pčelarenjem ljudi - ističe Ilija

 

Kršna Hercegovina postala medonosna
 

Posjete

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas6298
mod_vvisit_counterJuce10049
mod_vvisit_counterOve nedelje48979
mod_vvisit_counterProšle nedelje88608
mod_vvisit_counterOvog mjeseca248948
mod_vvisit_counterProšlog mjeseca374304
mod_vvisit_counterUkupno12994814