Opština Berkovici

Naslovna Berkovići Privreda „Slonovo uho“ manje nego lani

„Slonovo uho“ manje nego lani

El. pošta Štampa PDF

Sezona berbe i prodaje crvene paprike još nije završila u Berkovićima ,ali već je jasno da cijela  priča s njenim rodom i prodajom neće ni nalikovati onoj prošlogodišnjoj.

            Berkovića su lani ,u ovo vrijeme ,zadovoljno trljali ruke,kilogram paprike  sorte „slonovo uho“ prodavali su za dvije marke- i jedva su uspijevali da zadovolje potražnju.

            Sada je na pijaci na veliko u Čapljini prodaju ,kako kog dana .Nekad za 90 feninga,nekad za marku... Na Trebinjskoj pijaci,gdje idu neuporedivo manje količine,mogu je vele,prodati po marku i po.Baš kao u Gacku,gdje papriku iz Dabarskog polja –voze oni koji imaju više vremena...

            Nije samo smanjena cijena ,nego i ukupni rod.Naime,jedan ljetošnji grad oštetio je imanja pojedinih paprikara i do 60%.Pa tako ima i onih koji su posadili 10.000 strukova paprike,a sa njih ubrali jedva 500 kilograma.Srećnik je,vele,onaj koga je taj grad zaobišao i ko još može da se nada da će  nešto ućariti u ovom,glavnom berkovićkom povrtlarskom poslu.

            Jer,podsjetimo,berkovićanima je opština besplatno obezbijedila sjeme.Poneseni lanjskim uspjesima povrtlari su zasadili blizu milion strukova- i ponadali su se da bi svi lanjski rekordi mogli pasti.Međutim,to se ni sa rodom,ni sa cijenom nije dogodilo.

            Nadaju se, ipak,da prve slane  u Dabarsko polje neće pasti tako brzo,jer prva slana tradicionalno znači kraj berbe.Posebno je ne bi volio Željko Kuljić koji je papriku zasadio  u Trusinskom polju , znatno uzvišenijem  od Dabarskog, i gdje nije bilo grada , jer njemu plodovi tek prispijevaju za pijacu.Dok će paprikari u Dabarskom polju glavninu obrati do 15. oktobra, Željko bi volio da ovi lijepi dani još duže potraju u jesenjem kalendaru.

 

Žarko Janjić  ( Dan)

„Slonovo uho“ manje nego lani
 

Posjete

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas3093
mod_vvisit_counterJuce4034
mod_vvisit_counterOve nedelje23718
mod_vvisit_counterProšle nedelje21246
mod_vvisit_counterOvog mjeseca33660
mod_vvisit_counterProšlog mjeseca274632
mod_vvisit_counterUkupno15102553