Opština Berkovici

Naslovna Berkovići Privreda Берковићи - херцеговачки Лесковац (ВИДЕО)

Берковићи - херцеговачки Лесковац (ВИДЕО)

El. pošta Štampa PDF
У Берковићима је берба црвене паприке у пуном јеку.
 
Берковићи - паприка - Фото: РТРС
Берковићи - паприкаФото: РТРС

Произвођачи кажу да је род слабији у односу на прошлу годину. Зато је, тврде квалитет одличан, па нема проблема за пласман. Ове године мање произвођача се одлучило за узгој паприке, а дугогодишњу повртларску производњу замијенили су узгојем смиља.

 

Берковићи су и ове године херцеговачки Лесковац. Поља се црвене од паприке, иако је принос, због лоших временских услова, мањи од очекиваног.

- Берковићи су бренд паприке. Нигдје паприка није квалитетна као овдје - каже пољопривредник Бранко Пејовић.

Овдашњи произвођачи немају проблема са пласманом, јер квалитетна роба лако нађе купца. Деведест одсто рода продају на велетржници у Чапљини и накупцима. Зато је дугогодишњи проблем, без рјешења наводњавање.

- Проблем је вода, из бунара црпимо и наводњавамо, а имамо доста произвођача паприка, око стотину - каже Дивна Пејовић.

Општина Берковићи, изразито неразвијена са малим годишњим буџетом, нема могућности континуираног улагања у ову производњу.

- Општина Берковићи нема подстицаја, једино се од министарства Пољопривреде по правлинику могу добити подстицаји за машине и системе за наводњавање - каже Илија Шетка из општинског одјељење за пољпопривреду .

Због проблема са наводњавањем, честих временских непогода које су у ранијем периоду уништавале и по трећину рода, велики број пољопривредника се одлучио на узгој љековитог биља и смиља. Смиљоманија их је кажу "заразила" због добре откупне цијене од три КМ на више, док су паприку продавали за 1,20 КМ.

Берковићи - херцеговачки Лесковац (ВИДЕО)
 

Posjete

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas9626
mod_vvisit_counterJuce12916
mod_vvisit_counterOve nedelje42258
mod_vvisit_counterProšle nedelje88608
mod_vvisit_counterOvog mjeseca242227
mod_vvisit_counterProšlog mjeseca374304
mod_vvisit_counterUkupno12988093