Opština Berkovici

Naslovna Berkovići Privreda U Berkovićima će biti otvorena destilerije za ljekovito bilje

U Berkovićima će biti otvorena destilerije za ljekovito bilje

El. pošta Štampa PDF

Opština Berkovići počela je pregovore s Kanadskim investicionim fondom o otvaranju destilerije eteričnih ulja i zakupu poljoprivrednih površina za proizvodnju i preradu smilja i drugog ljekovitog bilja. 

Nekoliko proizvođača 

- Za sada postoje konkretni sporazumi i mi smo već neke površine dali pod zakup i zaposlili određeni broj ljudi. Radi se o mnogo većem projektu, konkretno od nekih 200 hektara, gdje bi se zasadilo smilje, a onda pokretanjem destilerije, proizvodila eterična ulja i izvozila na inostrana tržišta - navodi Nenad Abramović načelnik opštine Berkovići.

Dodaje da se na području opštine Berkovići proizvodnjom smilja za sada bavi nekoliko individualnih proizvođača. 

- Našim poljoprivrednicima, kojima nedostaje poljoprivrednih površina za proizvodnju ljekovitog bilja, mi smo spremni da izađemo ususret i damo im u zakup zemljište. Ono najvažnije što bi se desilo ovdje u budućnosti jeste otvaranje pogona destilerije za preradu tog ljekovitog bilja. Nije još ništa zvanično, ali ja se nadam da smo na dobrom putu da to završimo - istaknuo je Abramović. 

U Kanadskom investicionom fondu navode da s načelnikom Abramovićem imaju odličnu saradnju te ambiciozne planove za budućnost, pogotovo na polju agrokulture, ali i drugih projekata koji se ukažu. 

Veliki planovi

Oni kažu da su se odlučili za Berkoviće nakon što su saznali da je smilje iz Hercegovine najkvalitetnije, a planiraju da ulažu i u druge poljoprivredne kulture, kao što je, recimo, šipak te u zdravstvo i električnu energiju. Autor: P. MUCOVIĆ  Avaz

U Berkovićima će biti otvorena destilerije za ljekovito bilje
 

Posjete

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas15340
mod_vvisit_counterJuce9932
mod_vvisit_counterOve nedelje46958
mod_vvisit_counterProšle nedelje79545
mod_vvisit_counterOvog mjeseca269859
mod_vvisit_counterProšlog mjeseca239121
mod_vvisit_counterUkupno11588374