Opština Berkovici

Naslovna Berkovići Privreda UDRUŽUJU SE POLJOPRIVREDNICI BERKOVIĆA, ČAPLJINE I STOCA

UDRUŽUJU SE POLJOPRIVREDNICI BERKOVIĆA, ČAPLJINE I STOCA

El. pošta Štampa PDF

U Stocu je održan sastanak poljoprivrednih proizvođača Berkovića, Stoca i Čapljine. Riječ je o posljednjem pripremnom sastanku pred formiranje udruge koja će uvezati poljoprivredne proizvođače s prostora tih hercegovačkih općina. Cilj je, kroz organiziranje i usmjeravanje, naći tržište za široku paletu proizvoda hercegovačkih poljoprivrednika i tako riješiti jedno od glavnih pitanja za poljoprivrednike – gdje plasirati svoje proizvode.


Plasman proizvoda


Riječ je o inicijativi Unije za održivi povratak i integracije u BiH, koja je u okviru 20-te godišnjice od potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma započela implementaciju projekta ‘Edukacija i povezivanje povratnika u kooperantski lanac za poznato tržište’, financiran od strane veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država u BiH, u općinama Stolac, Čapljina i Berkovići.


“Mi ćemo kroz ovaj projekt raditi konkretnije sa ljudima koji se bave poljoprivredom. Usmjeriti ih na organiziranu proizvodnju i plasman proizvoda na tržište”, istakla je Mirhunisa Zukić, predsjednica Unije za održivi povratak i integraciju BiH.


Zahvaljujući udruzi, područje Hercegovine bi u narednom razdoblju trebalo biti znatno više zastupljeno u procesu planiranja i financiranja organizirane poljoprivredne proizvodnje. Zadatak udruženja će biti iznaći optimalne uvjete plasmana poljoprivrednih proizvoda s ovih prostora na tržište Bosne i Hercegovine, a možda i na područje Europske unije, posebno u pogledu ranog krumpira i ljekobilja.


Dobar odziv poljoprivrednika


“Hercegovina može ponuditi široku paletu proizvoda. Tržište traži velike količine submediteranskog voća poput šipka, smokve, masline, mandarina, badema. Ali ne treba zaboraviti kako se velika količina ranog krumpira izvozi u Europu te se u budućnosti na sve više trpeza Europske unije može nalaziti hercegovački krumpir”, poručio je Omer Kurtović, vršitelj dužnosti ravnatelja Federalnog zavoda za poljoprivredu, Sarajevo. Do sada je za ovu inicijativu zabilježen jako dobar odziv poljoprivrednika u sve tri općine.


DNEVNI LIST

UDRUŽUJU SE POLJOPRIVREDNICI BERKOVIĆA, ČAPLJINE I STOCA
 

Posjete

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas6348
mod_vvisit_counterJuce10372
mod_vvisit_counterOve nedelje48569
mod_vvisit_counterProšle nedelje74820
mod_vvisit_counterOvog mjeseca91131
mod_vvisit_counterProšlog mjeseca337301
mod_vvisit_counterUkupno12068534