Opština Berkovici

Naslovna Berkovići Privreda Struja stiže iz Hercegovine

Struja stiže iz Hercegovine

El. pošta Štampa PDF
Planirano je da HE Dabar bude završena do 2016, a HE Nevesinje i HE Bileća do 2020.godine Narodna skupština Republike Srpske usvojila je Nacrt strategije razvoja energetike RS do 2030. godine u kojem su precizirani rokovi izgradnje novih energetskih objekata. Prema ovom dokumentu, prioritet Vlade RS biće investicije u velikog hercegovačkom hidroenergetskom sistemu Gornji horizonti i izgradnja energetskih objekata Srednje Drine. Planirano je da HE Dabar bude završena do 2016, a HE Nevesinje i HE Bileća do 2020.godine.
Narodni poslanik iz Nevesinja i direktor Direkcije za proizvodnju u Elektroprivredi Srpske Ilija Tamindžija kaže da će završetkom ovih objekata, osim značajnog povećanja proizvodnje u sistemu, biti jednostavnije upravljanje čitavim kompleksom elektrana na Trebišnjici koji, iako nedovršen, predstavlja stub proizvodnog sistema Elektroprivrede RS. Prema njegovim riječima, kompletan koncept razvoja regije baziran je na realizaciji ovog projekta.
– Efekti izgradnje ovakvog jednog sistema su višestruki, od energetskih i vodoprivrednih do socioekonomskih. Sa druge strane, stvorili bi se uslovi za smanjenje negativnih migracionih kretanja koja ozbiljno ugrožavaju istočnu Hercegovinu - ističe Tamindžija.
Dodaje da je najbitniji što nisu poznati nikakvi negativni uticaji na okolinu i režim podzemnih i nadzemnih voda.
–Urađena studija uticaja je pokazala da bi prevođenje voda Gornjih horizonata na vode Bregave, Bune i Bunice smanjilo poplave, a u režimu malih voda oplemenilo ove vodotoke - kaže Tamindžija dodajući da su potpuno besmislene neke ocjene iz Federacije BiH da bi izgradnjom Gornjih horizonata dolina Neretve bila pretvorena u pustinju. Prema usvojenom Nacrtu strategije razvoja energetike RS prvi u redu postrojenja u velikom hidroenergetskom projektu Gornji horizonti je hidroelektrana Dabar. Predviđena instalisana snaga HE Dabar, zajedničkog vlasništva Hidroelektrana na Trebišnjici i Elektroprivrede RS iznosi 159 megavata uz planiranu investiciju od 180 miliona maraka. Što se tiče ostalih energetskih objekata – HE Nevesinje i HE Bileća, u menadžmentu Elektroprivrede RS planiraju novelaciju ranije dokumentacije i izradu studije opravdanosti, nakon čega će pokrenuti aktivnosti na dobijanju potrebnih dozvola i saglasnosti.
– Nakon nesuglasica sa Crnom Gorom oko projekta Buk Bijela, Vlada Republike Srpske preko resornog ministarstva se potpuno fokusirala na izgradnju energetskih objekata u Hercegovini i Srednjoj Drini. Izgradnjom HE Bileća koja je zadnja u nizu hidrosistema Gornjih horizonata biće konačno zaokružen jedan od najmoćnijih hidroenergetskih sistema u Evropi- ističe Tamindžija napominjući da je u diskusiji na posljednjoj sjednici Nar­o­dne skupštine sugerisao Ministarstvu industrije, energetike i rudarstva da skrati rok za završetak planiranih investicija na 2018.godinu.
D.Grahovac Dan

Projekat
budućnosti
Gornji horizonti su višenamjenski projekat gradnje energetskih postrojenja, vještačkih akumulacija i sistema tunela kojim bi se vode iz sliva Neretve prevodile u sliv Trebišnjice. Energetski dio projekta predviđa izgradnju tri hidroelektrane: Dabar, Nevesinje i Bileća, izgradnju akumulacije Rilja i više manjih akumulacija. Projekat obuhvata i izgradnju kanala za navodnjavanje Nevesinjskog, Dabarskog i Fatničkog polja, kao i izgradnju sistema za vodosnabdijevanje svih naselja u okruženju čime bi se trajno riješio problem pitke vode ovog područja.

Gatačka elektrana na mreži do 2036.godine

Nacrt strategije razvoja energetike Republike Srpske predviđa remont postojećih i izgradnju novih termoenergetskih postrojenja. U opširnoj analizi trenutnog stanja termoenergetskih objekata navodi se da je preostali radni vijek Termoelektrane Gacko do 2023.godine. U slučaju revitalizacije, procjenjuje se da bi ovaj hercegovački gigant mogao produžiti radni vijek za još 300.000 sati, odnosno do 2036.godine. Do 2023.godine planirana su ukupna ulaganja od 134 miliona maraka, od čega oko 60 miliona za ekološke projekte. Kapitalni remont u TE Gacko planiran je za narednu godinu
Struja stiže iz Hercegovine
 

Posjete

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas869
mod_vvisit_counterJuce7394
mod_vvisit_counterOve nedelje869
mod_vvisit_counterProšle nedelje69595
mod_vvisit_counterOvog mjeseca259748
mod_vvisit_counterProšlog mjeseca374304
mod_vvisit_counterUkupno13005614