Opština Berkovici

Naslovna Berkovići Privreda Cijena ubila rod paprike

Cijena ubila rod paprike

El. pošta Štampa PDF

U Berkovićima ,gdje se skoro 90 odsto porodica , s manje ili više inteziteta bavi nekim oblikom poljoprivrede bliži se kraj sezone , polako se počinju sumirati rezultati ovogodišnjeg roda.Još je ostalo nekoliko branja crvene paprika,koje je više od milon strukova jer su paprikari bili pod utiskom prošlogodišnje sezone ,koja im je donijela vrlo lijepu zaradu.


 

Kupci su sirotinja, pa i mi moramo da budemo takvi. Standard je opao, ljudi više nemaju para, pa je zato cijena crvene paprika ove godine od 60 do 80 feninga po kilogramu.

Ovako opisuje svoju i muku ostalih proizvođača paprika 37-godišnji poljoprivrednik Gojko Bjelica iz pitomog berkovićkog sela Meča.

Veli da je muka velika, a zarada mala, i nevidi način na koji bi realno mogao da naplati svoj trud.

Imam nešto više od 10 hiljada struka zasada paprika “ajvaruše” –priča umorni Bjelica koji je čitavu predhodnu noć zalijevao svoju njivu.Ove godine očekujem prinos preko 5 tona, a papriku tradicionalno prodajem na čapljinskoj veletržnici, odakle je nakupci transportuju za Banja Luku, Sarajevo ….

Bjelica sam uzgaja ekološku povrtlarsku kulturu bez ikakvih hemikalija.Kaže da njegova paprika može bilo gdje da se ispita i da će dobiti najviše ocjene kvaliteta.

Nema tu mnogo tajni za uzgoj dobre paprika- kaže Bjelica.Recept je jednostavan ,rad i samo rad, a kako je ovo ljeto bilo sušno , bilo je potrebno danonoćno navodnjavanje nasada.

U blizini nasada paprika protiče riječica Opačica ,koja u ljetnom periodu presuši, ali ostaje dovoljno vode u virovima odakle poljoprivrednici ovoga kraja pumpama navodnjavaju svoje nasade.

Ovim se poslom bavim više od deset godina, a ova godina je bila najsušnija do sada.Kupci paprika su zadovoljni kvalitetom, a ja jedva uspijevam da pokrijem troškove-veli ovaj neumorni paprikar i dodaje da se paprika navodnjavala u prosjeku četiri puta nedeljno.Kako je benzin itekako skup, sa ovim prodajnim cijenama jedva sastavljam kraj sa krajem.Nemam svoj prevoz ,pa moram da plaćam i put do Čapljine što uveliko povećava troškove.

Iako je ljeto bilo sušno ,berkovićki poljoprivrednici ove godine nisu imali štetu od gradonosnih oblaka kao predhodne godine.Ovo ljeto nije ih bilo, a svako brzo naoblačenje pratilo se sa dozom straha,osmatralo se kuda će se usmjeriti oblaci iznad Hateljskih greda, Kubaša, Straževice…

Cijena ubila zaradu

Sve su poljoprivrednici prebrodili , sušno ljeto , mukotrpno danonoćno navodnjavanje svojih nasada, ali prodajnu cijenu teško mogu da podnesu.Kad se sve na kraju sezone sabere, malo ko od paprikara biće u plusu, a proizvodnjom paprika se bavi polovina berkovićkih poljoprivrednika kojima je to jedini izvor prihoda.

Cijena ubila rod paprike
 

Posjete

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas6
mod_vvisit_counterJuce7394
mod_vvisit_counterOve nedelje6
mod_vvisit_counterProšle nedelje69595
mod_vvisit_counterOvog mjeseca258885
mod_vvisit_counterProšlog mjeseca374304
mod_vvisit_counterUkupno13004751