Opština Berkovici

Naslovna Berkovići Privreda Dabrani zadovoljni prinosima žita

Dabrani zadovoljni prinosima žita

El. pošta Štampa PDF
U berkovićkoj opštini poljoprivredni proizvođači ove godine očekuju bolje prinose žita već prošle,a zbog klimatskih povoljnosti očekuje se izvrstan kvalitet i veći rod, za razliku od prošle godine.

Tradicionalno oko Petrovdana u Dabarskom polju počinje sakupljanje žita koje su ratari posejali.Ovogodišnji prinosi žita koje su berkovićki ratari posejali veći je za oko 3o odsto u odnosu na prošlogodišnji rod žita. Najviše je posejano raži i ječma, dok je pšenice posejano u manjim količinama.

Ove godine posejano je preko 105 hektara ,a prosječni prinosi raži kreću se oko 3,5 do 4 tone po hektaru, a za razliku od prošle godine, biće bolji prinosi i kvalitet žita samo zato što je ova godina klimatski povoljnija.

 

Pored malog broja domaćih poljoprivrednika koji imaju svoje kombajne,mnogi kombajisti iz susjenog Nevesinja , gdje se tek kasnije zbog nadmorske visine vrši sakupljanje žita, došli su berkovićki kraj sa svojim kombajnima da bi sakupljali žito .Cijena sakupljanja žita po jednom dulumu veća je za razliku od prošle godine i kreće se od 25 do 35 KM.

Poljoprivrednici su takođe pored sakupljanja žita započeli i sakupljanje sijena u Dabarskom polju.Kvalitet i količina sijena ovog ljeta je dosta slabija u odnosu na prošlu godinu i kosidba se kreće dosta sporije.

Dabrani zadovoljni prinosima žita
 

Posjete

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas9381
mod_vvisit_counterJuce9568
mod_vvisit_counterOve nedelje74336
mod_vvisit_counterProšle nedelje78714
mod_vvisit_counterOvog mjeseca307907
mod_vvisit_counterProšlog mjeseca239121
mod_vvisit_counterUkupno11626422