Opština Berkovici

Naslovna Berkovići Privreda Jagode porodični posao

Jagode porodični posao

El. pošta Štampa PDF

Sve više domaćinstava na području opštine Berkovići odlučuje se na sopstvenu proizvodnju voća i povrća. Dobra klima i plodna zemlja, uz dobar i precizan rad, poljoprivrednicima obezbjeđuje pristojnu zaradu.

U nedostatku stalnog zaposlenja, šestoročlana porodica Samardžić odlučila se za povrtlarstvo, a na više od pet dunuma obradive površine najvećim dijelom zasadili su jagode. Trenutno imaju više od 15.000 sadnica, oko kojih, kako kažu, posla ima tokom cijele godine, a najviše krajem maja i u junu kada prispije berba.

- Oko jagoda ima dosta posla, ali i naša očekivanja od roda su velika. Ove godine očekujemo prinos od oko deset tona, a prodaju smo obezbijedili nakupcima iz zapadne Hercegovine - kaže Nevenka Samardžić.

Ona dodaje da očekuju da će u naredne dvije godine, dok zasađeni mladi jagodičnjak dobije na punoći, i prinosi biti znatno veći.

U poslu oko jagodičnjaka kod Samardžića uključena je cijela porodica, pa čak i sedmogodišnja kćerka Maja, jer se jagode, kada prispiji, moraju brzo obrati. Iz ovih razloga, Samardžići su u sezoni berbe jagoda primorani i da plaćaju desetak sezonskih radnika, berača, kojima na vrijeme isplate zarađeni novac.

U porodici Samardžić ističu da su i ove godine dobili podsticaje od resornog ministarstva, što im je dosta pomoglo, s obzirom da podizanje jagodičnjaka zahtijeva velika ulaganja.

Na jagodičnjaku, napravljenom po savremenim standardima, zasađene su sorte koje odlično uspijevaju u ovakvim klimatskim uslovima.

U opštinskom Odjeljenju za privredu tvrde da se u poslijednje vrijeme više od 80 odsto domaćinstava odlučilo na proizvodnju i prodaju zdrave, organske hrane.

Za takvo zanimanje uveliko je, kažu, zaslužna Vlada RS, koja je Pravilnikom o podsticaju poljoprivredne proizvodnje predvidjela subvenciju od 40 odsto ukupnih ulaganja.

Zbog ovako povoljnih uslova i s obzirom na ovogodišnji rod i prihode, Samardžići ne kriju da imaju u planu proširenje proizvodnje voća i povrća.

 

Fokus

 

Jagode porodični posao
 

Posjete

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas6436
mod_vvisit_counterJuce10650
mod_vvisit_counterOve nedelje26152
mod_vvisit_counterProšle nedelje88608
mod_vvisit_counterOvog mjeseca226121
mod_vvisit_counterProšlog mjeseca374304
mod_vvisit_counterUkupno12971987