Opština Berkovici

Naslovna Berkovići Politika U Berkovićima sve spremno za referendum

U Berkovićima sve spremno za referendum

El. pošta Štampa PDF

Sve aktivnosti za sprovođenje referenduma o Danu Republike u Trebinju se odvijaju po planu, potvrdio je Ilija Šetka , predsjednik Komisije za sprovođenje republičkog referenduma u Berkovićima.

Kako navodi, formirani su glasački odbori, dostavljen glasački materijal, a moći će da se glasa na 7 glasačkkih  mjesta na referendumsko pitanje “ Da li podržavate da se 9. januar obilježava i slavi kao Dan Republike”.

“Glasačka mjesta ista su kao i ona na kojima su se do sada provodili izbori.

Na referendumskom listiću, uz jedno pitanje, ponuđena su dva odgovora. Kako pojašnjava Šetka, važeći listić je onaj na kome se ispred jednog odgovara upiše oznaka x, u protivnom je listić nevažeći.

Pravo glasa, kao i za izbore, imaju svi punoljetni građani RS.

“Sa sobom je potrebno imati jedan od važećih dokumenata - ličnu kartu, pasoš ili vozačku dozvolu. Ukoliko se desi, da nekog nema na biračkom spisku na njegovom glasačkom mjestu, i u tom slučaju može se glasati. Uz važeći dokument, glasački odbor je obavezan da to lice upiše u zapisnik zbog evidencije, nakon čega se naknadno utvrdi gdje može glasati”,pojašnjava Ilija Šetka , predsjednik komisije za sprovođenje republičkog referenduma u Berkovićima.

Za razliku od izbora, proces referenduma nema posmatrača. Preliminarne rezultate, objavljuje Republička komisija za srpovođenje referenduma, nakon prikupljanja rezultata od opštinskih i gradskih komisija, najkasnije 48 sati od zatvaranja biračkih mjesta.

Svi građani RS s pravom glasa, mogu besplatnom SMS porukom, na broj 065 1244, da dobiju obavještenje o glasačkom mjestu na predstojećem referendumu.

“U poruci je potrebno poslati samo cifre jedinstvenog matičnog broja, a potom će stići odgovor gdje mogu glasati”, dodaje Šetka  i podsjeća da će birališta u Berkovićima, na dan referenduma u nedjelju 25. septembra, biti otvorena od 7 do 19 časova, na za to utvrđenim glasačkim mjestima.

U Berkovićima sve spremno za referendum
 

Posjete

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas1522
mod_vvisit_counterJuce6065
mod_vvisit_counterOve nedelje28146
mod_vvisit_counterProšle nedelje31772
mod_vvisit_counterOvog mjeseca88434
mod_vvisit_counterProšlog mjeseca174228
mod_vvisit_counterUkupno23048771