Opština Berkovici

Naslovna Berkovići Ostalo Pronašao džinovske pečurke

Pronašao džinovske pečurke

El. pošta Štampa PDF

Dušan Lučić  nedaleko od svoje kuće u Berkovićima pronašao je dvije džinovske pečurke puhare .Velike su kao dječije lopte i jednu je  ubrao,a druga će sutra na trpezu.

Nisam najbolji poznavalc pečurki i nikada nisam video tako nešto. Kad sam ih otkrio iza žbuna nisam mogao da verujem šta vidim! Stao sam i prvo što mi je palo na pamet bilo je kako ja to “čudo” , u prvi mah sam pomislio da su dječije lopte odnekuda zalutale- priča Dušan i dodaje da je jednu ubrao i donio kući.


 

Pečurka je na vagi pokazala da ima dva kilograma i šestotina grama,  a pošto nije bio siguran dali je jestiva ili otrovna pozvao je u pomoć vrsnog poznavaoca pečurki Radivoja Abramovića,urednika lokalne radio stanice.

One su rijetke i ima manjih vrsta,ali ove su posebne i zovu se Velika puhara i one su za jelo i veoma brzo rastu.Na našem području još nisu ubrani ovakvi primjerci i ovo je stvarno nešto posebno-rekao je Abramović i dodao da džinovska puhara ima izuzetno kvalitetne belančevine, što je dodatno preporučuje kao konzumnu vrstu. Može se jesti sirova, izrezana na kockice i malo posoljena. Ukusom je najpribližnija rotkvicama.

A kakav ukus će imati ove dvije saznaćemo od  Dušana i njegovog društva koje treba da se okupi i oproba ovu neobičnu pečerku.Deustacija pečurke neće proći bez degustacije rakije  koja teče iz vesele mašine.

Pronašao džinovske pečurke
 

Posjete

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas2680
mod_vvisit_counterJuce5645
mod_vvisit_counterOve nedelje2680
mod_vvisit_counterProšle nedelje37748
mod_vvisit_counterOvog mjeseca100716
mod_vvisit_counterProšlog mjeseca174228
mod_vvisit_counterUkupno23061053