Opština Berkovici

Naslovna Berkovići Društvo Некропола стећака "Радовац" указује на велико средњовјековно насеље (ФОТО)

Некропола стећака "Радовац" указује на велико средњовјековно насеље (ФОТО)

El. pošta Štampa PDF

 

Проглашење средњовјековне некрополе стећака "Радовац" у селу Потком код Берковића непокретним културним добром од великог значаја је битно јер указује да се у њеној околини налазило веће и значајније средњовјековно насеље, изјавила је Срни археолог у Републичком заводу за заштиту културно-историјског и природног насљеђа Љиљана Врућинић.
 
Стећци у некрополи "Радовац" - Фото: СРНА
Стећци у некрополи "Радовац"Фото: СРНА

Врућинићева је рекла да средњовјековна некропола у Берковићима припада групи изузетно великих јер има 244 видљива стећка, те истакла да су украси евидентирани на 23, а натписи на два споменика у облику крста.

Укупан број стећака у селу Потком, навела је она, не може сматрати коначним, пошто због утонулости терена постоји реална могућност да их има и више.

- Број стећака говори да се у околини некрополе налазило веће и значајније средњовјековно насеље, односно да је оно припадало већој заједници, међу чијим припадницима је било и оних бољег социјалног статуса - навела је Врућинићева.

Она је прецизирала да се локалитет "Радовац" налази на око шест километара удаљености асфалтним путем од Берковића и да је некропола у највећој мјери сачувала изворност и аутентичност.

Стећци у некрополи "Радовац" (Фото Срна)
Стећци у некрополи "Радовац" (Фото Срна)

- Међу стећцима доминирају сандуци, међу којима се издваја 16 високих са монолитним постољем. Посебно се монументалношћу истичу два висока саркофага - рекла је она.

Влада Републике Српске усвојила је средином фебруара одлуку о утврђивању средњовјековне некрополе стећака "Радовац" у селу Потком код Берковића непокретним културним добром од великог значаја.

Одлуком Владе Републике Српске на том локалитету су дозвољени искључиво истраживачки, конзерваторско-рестаураторски и радови на текућем одржавању, укључујући и оне који имају за циљ презентацију културног добра.

Простор споменика може се користити у културне и едукативне сврхе и биће отворен и доступан јавности.

Некропола стећака
 

Posjete

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas5267
mod_vvisit_counterJuce6065
mod_vvisit_counterOve nedelje35900
mod_vvisit_counterProšle nedelje31876
mod_vvisit_counterOvog mjeseca92179
mod_vvisit_counterProšlog mjeseca174228
mod_vvisit_counterUkupno23052516