Opština Berkovici

Naslovna Berkovići Društvo ОПШТИНА БЕРКОВИЋИ ДИО ПРОЈЕКТА „ЛИНК ЗА САРAДЊУ“

ОПШТИНА БЕРКОВИЋИ ДИО ПРОЈЕКТА „ЛИНК ЗА САРAДЊУ“

El. pošta Štampa PDF

 

У оквиру пројекта „Јачање локалног учешћа и сарадње кроз партнерство јавних власти и организација цивилног друштва у Босни и Херцеговини – ЛИНК за сарадњу”, који се финансира из средстава Европске уније, одржан је први Форум организација цивилног друштва (ОЦД) и локалних власти у Завидовићима.

Поред представника међународне заједнице и донатора, Форуму су присуствовали и представници локалних власти и ОЦД-а из Берковића, Требиња, Невесиња, Новог Града, Приједора, Равног, Берковића, Завидовића, Костајнице, Маглаја, Јабланице и Жепча.

Sans titre 1

Берковићe су на сусрету представника локалних власти и цивилног друштва представљали: Стефан Муратовић, Бојан Самарџић, Даршко Џомбета и Никола Чабрило.

Главни догађај Форума било је покретање ЕLоGЕ програма у БиХ. Како је речено, програм ће се спроводити у 12 градова и општина, с циљем унапређења рада локалних самоуправа, и то у складу са начелима доброг демократског управљања. Прва ЕLоGЕ  акредитована платформа у БиХ, коју чине представници конзорција пројекта, биће на располагању свим градовима и општинама у процесу самопроцјене током наредних мјесеци.Ђанлука Вањини, шеф Секције операција за социјални развој, цивилно друштво и прекограничну сарадњу при Делегацији Европске уније у БиХ, истакао је важност сарадње између организација цивилног друштва и локалних власти.

Sans titre 2

„Пут који води ка ефикасној локалној управи захтијева постојање дугорочне визије, фокусиране на искреном уважавању потреба грађана и пословног сектора. Изградња повјерења мора да буде приоритет. Јачање партиципативних процеса и стратешки приступ су два услова потребна за успјешну реформу“, рекао је Вањини.

 ЕLоGЕ пројекат подразумијева мјерење учинка рада локалних самоуправа у односу на 12 демократских начела.

„Преузимајући обавезу примјене ЕLоGЕ стандарда, градови и општине у Босни и Херцеговини су сагласне да ће мјерити свој учинак у односу на сваки од 12 принципа,” рекао је програм менаџер из Стручног центра за добро управљање у Савјету Европе Најл Шерин.

Sans titre 3

Позитивна искуства о ЕLоGЕ програму у Сјеверној Македонији и Хрватској са учесницима Форума подијелила је и Антонела Валморбида из Европске асоцијације за локалну демократију (АLDA).

Sans titre 4

Иначе, пројекат „ЛИНК за сарадњу“ почео је 2021. године и траје до 2023. године. Циљ пројекта је јачање капацитета и сарадње између локалних власти и цивилног друштва, те заједничко рјешавање специфичних проблема. Носилац пројекта је Мостар, а партнери су: Агенција локалне демократије Завидовићи, Агенција локалне демократије Приједор, Центар за развој Херцеговине (ЦРХ) из Требиња,ALDA – Европска асоцијација за локалну демократију и АLDA Скопље као придружени партнер.

Вриједност пројекта исноси преко 540.000 евра, од чега је Европска унија обезбиједила преко 490.000 евра бесповратних средстава.

ОПШТИНА БЕРКОВИЋИ ДИО ПРОЈЕКТА „ЛИНК ЗА САРAДЊУ“
 

Posjete

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas1475
mod_vvisit_counterJuce7101
mod_vvisit_counterOve nedelje18932
mod_vvisit_counterProšle nedelje39986
mod_vvisit_counterOvog mjeseca185506
mod_vvisit_counterProšlog mjeseca231571
mod_vvisit_counterUkupno22776521