Opština Berkovici

Naslovna Berkovići Društvo Straževica - legenda o zakopanoj crkvi i tri ćupa budi maštu (VIDEO)

Straževica - legenda o zakopanoj crkvi i tri ćupa budi maštu (VIDEO)

El. pošta Štampa PDF

Na Gornjoj Trusini, na samoj granici berkovićke i nevesinjske opštine, unalazi se mjesto Straževica, za koje su vezane brojne legende i gdje se vijekovima čuva pravoslavlje.

 

Straževica - Foto: RTRS
StraževicaFoto: RTRS

Smatra se da je tamo zakopana crkva na čijim ostacima se i danas služe svete liturgije. Straževica okuplja brojne vjernike, gdje posebno u ljetnim mjesecima "oživi" priče o crkvi, istoriji, zakopanom zlatu...

 

Na najvjetrovitoj hercegovačkoj uzvisini, u nestvarnom pejazažu krasa, krije se Straževica, koja krije priču o svojoj istoriji.

Pretpostavlja se da je tu postojala crkva koja je u doba Turaka zatrpana drvljem i kamenjem. Kad se našla pod zemljom počela je da se ispreda priča i legenda da su u crkvi zakopana tri ćupa - sa zlatom, mesom i prosom.

 

- Legenda kaže da je crkva zakopana pred dolazak Turaka i da su zakopana tri badnja - zlata, prosa i bakovog mesa - kaže Ranko Lučić iz Berkovića.

Vijekovima se čuva i pamti ova legenda, kao i priče da su se loše proveli svi koji su pokušali otkopati blago.

- 1939. godine pokušavali su da otkopaju blago, ali je duvao toliko jak vjetar da nisu uspjeli. Ni naredni pokušaj nije urodio plodom, a tragovi kopanja vide se i danas - kaže Lučić.

Straževica čuva legendu, ali, što je još važnije, vijekovima čuva pravoslavalje. Mještani ovog kraja dolaze ovdje na svetu liturgiju, druge nedjelje po Petrovdanu.

- U spomen stare crkve koja je srušena, održava se sveta liturgija drugu nedjelju po Petrovom danu. Tada se u slavu Božiju okupi omladina iz Dabra i Nevesinja - kaže Trebinjac Pero Duka.

Za narod Berkovića i Nevesinja, Starževica je sveto mjesto, koje rado posjećuju, posebno u ljetnim mejsecima. Ispod vrha u stijenama je mali izvor, čija se voda, smatra ljekovitom.

Svi koji se popnu do ovog mjesta, gdje se sudaraju istorija i mistika, obiđu i Šuplji kamen, nedaleko od izvora. Prema predanju, prolaskom tri puta oko tog mjesta svaka želja biće ispunjena.

 

Straževica - legenda o zakopanoj crkvi i tri ćupa budi maštu (VIDEO)
 

Posjete

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas7651
mod_vvisit_counterJuce6994
mod_vvisit_counterOve nedelje52686
mod_vvisit_counterProšle nedelje54679
mod_vvisit_counterOvog mjeseca195809
mod_vvisit_counterProšlog mjeseca304300
mod_vvisit_counterUkupno13245975