Opština Berkovici

Naslovna Berkovići Društvo PČELARU BOŽIDARU VOJČIĆU ZLATNA MEDALJA ZA KVALITET MEDA

PČELARU BOŽIDARU VOJČIĆU ZLATNA MEDALJA ZA KVALITET MEDA

El. pošta Štampa PDF

Na nedavno završenom Međunarodnom pčelarskom sajmu MOSTAR 2019 pčelar Božidara Vojčić iz Berkovića osvojio je zlatnu medalju u kategoriji najboljeg meda od zanoveti (tilovine), što je bio razlog da napravimo intervju sa nagrađenim pčelarom.

 


Pčelinjak porodice Vojčić nalazi se u bilećkom selu Kuti. Smješten između Dabarskog i Fatničkog polja u potpuno čistom, nezagađenom području i nedirnutoj prirodi.

Izdašnost prirode u pogledu mnoštva ljekovitih biljaka koje ovde rastu zanovjet, kadulja, iva, dubačac, majčina dušica, vrijesak, metvica, kantarion, drača, nožanj i još mnoštvo drugih ljekovitih hercegovačkih trava uslovilo je visok kvalitet meda sa ovog područja, a potvrda tome je stigla i u vidu Zlatne medalje.

U razgovoru za Leutar 75-godišnji Božidar Vojčić nam otkriva da je bavljenje pčelarstvom u porodici Vojčić otpočelo još u periodu između dva Svjetska rata, sa prekidom od 70 -ih godina prošlog vijeka do 2001 godine kada Božidar, dugogodišnji prosvjetni radnik, odlazi u penziju i odlučuje da nastavi sa porodičnom tradicijom, pa uz pomoć svojih prijatelja pčelara nabavlja prve košnice.

Pomoć porodice

Nakon 18 godina pčelinjak porodice Vojčić broji preko 90 društava, a Božidaru se priključuju i ostali članovi porodice…

„Nije ovo lak posao. Baviti se pčelarstvom iziskuje veliku ljubav, požrtvovanost, rad pa i novac. Djeluje na prvi pogled da je to lako ali nije. Pogotovo na početku, velika su ulaganja a zarada neizvjesna. Zato često oni koji ulaze u ovaj posao iz koristi, očekujući brzu zaradu, obično dožive razočaranje već posle par godina. Ljubav prema pčelama je najvažnija“ – kaže Božidar.

„To vam je recept za uspjeh i siguran sam da će oni koji u ovaj posao ulaze iz ljubavi na kraju imati i novčanu korist.“

Prinosi variraju od godine do godine. Prošla 2018. je bila najuspješnija godina od kako se bavim pčelarstvom. Dok ova godina nije bila dobra u pogledu količine, ali kvalitet meda je vrhunski kao i uvijek.

U selu Kuti živi svega par porodica, nema voćnjaka, vinograda… Pesticidi se ovdje ne koriste tako da ne postoji mogućnost zagađenja meda – ističe Božidar.

„Ubijeđen sam da je med ne samo sa ovog pčelinjaka nego i iz okolnog područja sa lakoćom može ponijeti i epitet organskog ali sav taj proces i papirlogija iziskuju trud i vrijeme i traže nekoga mlađeg. Ja za to nemam vremena“ – uz osmijeh govori Božidar.

Planovi za budućnost

O planovima povećanja broja društava, proširenju palete proizvoda, uvođenju novih tehnologija, izgradnji novih objekata i dovođenju turista razmišlja, kako nam kaže Božidar, njegov sin, dok će se on zadovoljiti ovim što ima a to su njegove pčele i med kao i zadovoljstvo koje osjeti svaki put kada uđe u svoj pčelinjak.

Na kraju smo probali nagrađeni med i zaključili da je nagrada otišla na pravo mjesto i u prave ruke.

Ako i vi želite probati med pozovite na brojeve: 065/594-718 da bi dobili Božidara ili 065/424-297 Vitomira.

Leutar.net

PČELARU BOŽIDARU VOJČIĆU ZLATNA MEDALJA ZA KVALITET MEDA
 

Posjete

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas4586
mod_vvisit_counterJuce7508
mod_vvisit_counterOve nedelje43491
mod_vvisit_counterProšle nedelje56207
mod_vvisit_counterOvog mjeseca205711
mod_vvisit_counterProšlog mjeseca254759
mod_vvisit_counterUkupno13510636