Opština Berkovici

Naslovna Berkovići Društvo Provjerili smo – kako radi prva mala hidroelektrana u Hercegovini?(VIDEO)

Provjerili smo – kako radi prva mala hidroelektrana u Hercegovini?(VIDEO)

El. pošta Štampa PDF

Šesnaest malih hidroelektrana, od dvadeset i četiri izgrađene u Republici Srpskoj, ostvaruje pravo na podsticanje energije iz obnovljivih izvora.

Od novembra, na toj listi stabilizovala se Mala hidroelektrana „Do“ na rijeci Bregavi, u opštini Berkovići.

Priključenju na 35-kilovoltnu distributivnu mrežu, prethodili su testiranje opreme i probna proizvodnja. Instalisana snaga je dva megavata, ali zbog nedovoljno vode u Bregavi, trenutno radi smanjenim kapacitetom.

„Dosadašnja proizvodnja je tri gigavatčasa struje. Nismo imali planiranu proizvodnju zbog sušnog perioda. Sve zavisi od daljih vremenskih uslova“, rekao je rukovodilac MHE „Do“, Slobodan Radovanović.

Zbog vodnih oscilacija, godišnje može da radi 8-9 mjeseci. Za isporučeni kilovatčas ostvaruje cijenu od 13,2 pfeninga.

Osim stimulisane cijene, ova i slične elektrane u domaćem sistemu, ostvaruje i druge benefite, prema zakonu koji reguliše ovu oblast.

„Zagarantovan je otkup za 15 godina, zagarantovana cijena u vrijeme ugovora i zagarantovan je plasman i dispečing električne energije u elektroenergetski sistem“, kaže direkor direkcije za distribuciju Elektroprivrede Srpske, Dalibor Muratović.

Male hidroelektrane, u prošloj godini, proizvele su 180 gigavatčasova struje, ili 4,5 odsto ukupne potrošnje kupaca u Srpskoj.

„Ta proizvodnja je varljiva. U proljećnom periodu dešava se da na dnevnom nivou bude podmireno i 10% potrošnje kupaca iz malih hidroelektrana“, dodao je Muratović.

U Republici Srpskoj u toku je izgradnja još deset sličnih hidroelektrana. Iako potencijala ima više, odluke o novoj izgradnji zavise od investitora.

 

Provjerili smo – kako radi prva mala hidroelektrana u Hercegovini?(VIDEO)
 

Posjete

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas5246
mod_vvisit_counterJuce6065
mod_vvisit_counterOve nedelje35879
mod_vvisit_counterProšle nedelje31876
mod_vvisit_counterOvog mjeseca92158
mod_vvisit_counterProšlog mjeseca174228
mod_vvisit_counterUkupno23052495