Opština Berkovici

Naslovna Berkovići Društvo Zoran Samardžić iz napravio mini-hidrocentralu (VIDEO)

Zoran Samardžić iz napravio mini-hidrocentralu (VIDEO)

El. pošta Štampa PDF
Pravilo da su za većinu mladih danas, fizika i prirodne nauke bauk, ne važi za devetnaestogodišnjeg Zorana Samardžića iz Bileće.
 
Mini hidrocentrala - Foto: RTRS
Mini hidrocentralaFoto: RTRS

Ovaj mladić patentirao je i napravio mini-hidrocentralu na vrelu Bregave. „Zoranova“ struja osvjetljava kuću, dvorište, a on u šali kaže da je napravio svoj „Đerdap“. 

 

Na porodičnom imanju u berkovićkom selu Do, na vrelu Bregave, okreće se improvizovana turbina koja proizvodi struju. To je „srce“ Zoranove mini centrale, koju je napravio kao samouki majstor i zaljubljenik u fiziku.

„Јeste moj mini Đerdap zaparavo mikro elektrana, obnovljivi izvor energije+ sam napravio sve sam sklopio diljelove uz par stručnjaka", rekao je Samardžić.

Želja i inetresovanje za struju traju od osnovne škole. Počelo je od sklapanja autića na daljinsko upravljanje, igračaka, mobilnih telefona. Prvi veliki patent, svoj Đerdap, kako u šali kaže, napravio je za mjesec dana. Ovaj poduhvat je koštao, pa su sva ušteđevina i višemjesečni džeparci završli u mini centrali.

 

“Od Zoranove struje može svašta, daje 12 V napon i 90 ampera, to je velika snaga tako da bi moglo raditi 5000 sijalica, nema troškova, nema zagađenja sredine, što je najvažnije“, naveo je Samardžić.

U selu u kome je instalirao mini pogon, česti su prekidi u snadbijevanju električnom energijom. Zato je Zoran riješio problem. Sada u kući njegove bake stalno ima struje. Kad su zasvijetlile sijalice, razuvjerio je sve nevjerne Tome i pokazao da njegova centrala radi. Od jeseni će na studij elektrotehnike da bi sa novim znanjem jednog dana napravio pravu, veliku hidrocentralu. 

Zoran Samardžić iz  napravio mini-hidrocentralu (VIDEO)
 

Posjete

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas597
mod_vvisit_counterJuce5272
mod_vvisit_counterOve nedelje17677
mod_vvisit_counterProšle nedelje48487
mod_vvisit_counterOvog mjeseca144265
mod_vvisit_counterProšlog mjeseca231571
mod_vvisit_counterUkupno22735280