Opština Berkovici

Naslovna Berkovići Privreda Trešnje nagovještavaju dobru zaradu

Trešnje nagovještavaju dobru zaradu

El. pošta Štampa PDF

Na području opštine Berkovićima, gdje se gotovo 90 odsto porodica bavi nekim oblikom poljoprivrede, veoma su zadovoljni početkom sezone.

Berkovićki voćari ističu da je, na njihovu radost, u vrijeme cvjetanja voća bilo dovoljno toplih i suvih dana.

Snijeg, koji je bio pokrio voćke polovinom aprila, nije napravio veliku štetu i miris behara sa procvjetalog voća širi se čitavom kotlinom Dabarskog polja.

Stari višnjici i voćnjaci u Dabarskom polju odavno su okrčeni, a nove su pretežno podigli mlađi ljudi.

Duško Lučić iz Berkovića posvetio se uzgoju kruške "viljamovke" i zasadio je više od 350 stabala te voćke.

- Krušci odgovara ovo podneblje i ove godine očekujem dobar rod jer u vrijeme cvjetanja nije bilo kišnih dana. Redovno primjenjujem sve agrotehničke mjere, a u voćnjak sam postavio sistem kap po kap, tako da voćke imaju vode i u najsušnijem periodu - rekao je Lučić.

Lučić ove godine očekuje više od četiri tone kruške, od kojih se većina nađe na tržištu, a jedan dio ide u dobro poznatu rakiju "viljamovku".

Ako je suditi po količini cvijeta, neće samo kruške biti u izobilju, jer mnoga stabla kasnog i ranog voća, razasuta po okrajcima potkomskog sela, prelamaće se od roda. Mnogi od mještana toga sela podigli su trešnjike sa po stotinu voćaka.

Cijena

- I ova godina bi mogla da bude kao i 2009. kada su trešnje prelamale grane od roda. Ta godina ostala je upamćena kako zbog roda, tako i zbog dobre cijene, od dvije do tri marke, i izuzetne potražnje za trešnjama na čapljinskoj Veletržnici, gdje je završio najveći dio berbe berkovićkih trešanja - objašnjava Dušan Mihić, starina iz Podkoma koji očekuje dobar prihod i dobru cijenu kao i prije dvije godine.

Trešnje nagovještavaju dobru zaradu
 

Posjete

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas763
mod_vvisit_counterJuce6780
mod_vvisit_counterOve nedelje25604
mod_vvisit_counterProšle nedelje49112
mod_vvisit_counterOvog mjeseca146542
mod_vvisit_counterProšlog mjeseca230904
mod_vvisit_counterUkupno10629303