Opština Berkovici

Naslovna Berkovići Privreda Najavljena gradnja vjetroelektrana na Trusini

Najavljena gradnja vjetroelektrana na Trusini

El. pošta Štampa PDF

Na Trusini, na području opštine Nevesinje, za godinu dana bi trebalo da niknu prve vjetroelektrane u RS, kao početna faza izgradnje budućeg parka vjetrenjača ukupnog kapaciteta 51 megavata, koji realizuje nevesinjska firma "Eol prvi".

Zeleno svjetlo za projekat juče je dala Vlada RS dodjelom koncesije za izgradnju parka vjetrenjača Trusina na 30 godina firmi "Eol prvi", čiji su osnivači beogradska kompanija "Omega plus" sa 97 odsto i opština Nevesinje sa tri odsto vlasničkog udjela. Zlatko Mandžuka, direktor firme "Eol prvi", kazao je za "Nezavisne" da će se investicija u vrijednosti od oko 150 miliona KM realizovati u dvije faze.


 

On precizira da je do oktobra iduće godine predviđena izgradnja šest vjetroturbina ukupne instalisane snage 18 megavata, a do oktobra 2014. godine još 11 vjetroturbina snage 33 megavata, čiji je dobavljač najveća svjetska kompanija u toj oblasti, danski "Vestas".

Finansijska sredstva, kako je rekao, u omjeru od 85 odsto obezbijediće njihov inostrani strateški partner kojeg nije htio otkriti, dok će preostalih 15 odsto biti kreditna sredstva jedne banke iz RS.

Ukazao je da su istraživanja na Trusini, kao i okolnim lokacijama na području istočne Hercegovine, pokazala izuzetan potencijal u proizvodnji električne energije iz snage vjetra, odnosno oko 3.000 radnih sati godišnje.

"Čitava istočna Hercegovina je neotkriveni vjetropotencijal u evropskim razmjerama, vjerovatno najveći u ovom regionu", istakao je Mandžuka. Prema njegovim riječima, urađene studije pokazale su da vjetar na navedenom području stalno duva iz jednog smjera, odnosno sa obronaka sarajevskih planina - Igmana i Jahorine, što pojednostavljuje i pojeftinjuje eksploataciju.

Upitan da li je zadovoljan visinom podsticaja obnovljivih izvora energije u RS i otkupnom cijenom struje iz vjetroelektrana, Mandžuka je kazao da je cijena u RS od 84 evra po megavat-času niža u odnosu na Srbiju i Hrvatsku, u kojima iznosi 95, odnosno 97 evra, ali da upravo povoljan vjetar kompenzuje tu razliku.

On ukazuje da planina Trusina posjeduje vjetropotencijal za još 50 megavata, što je sljedeći projekat koji namjeravaju realizovati u zavisnosti od mogućnosti elektroprenosne mreže da primi tu količinu energije, kao i strategije Vlade RS u vezi s razvojem obnovljivih izvora energije.

"Nastavićemo s istraživanjima i u drugim opštinama istočne Hercegovine, te ukoliko studije pokažu da postoji ekonomska isplativost, nastojaćemo da investiramo i na tim područjima, što je od ogromnog značaja za taj privredno nerazvijeni kraj", kazao je Mandžuka.

U Strategiji razvoja energetike u RS do 2030. godine kao najperspektivnije područje za izgradnju vjetroelektrana naveden je jug RS, na prostoru od Kalinovika do Trebinja. Teoretski iskoristiv potencijal za korištenje energije vjetra procijenjen je na 640 megavata i 1.200 gigavata godišnje proizvodnje struje.

Stručnjaci ukazuju da je tehnički iskoristiv potencijal dosta manji, jer zavisi od uslova na pojedinoj lokaciji, poput pristupa i raspoloživosti infrastrukture, i mogućnosti prihvata u elektroenergetski sistem.

NEZAVISNE NOVINE

Najavljena gradnja vjetroelektrana na Trusini
 

Posjete

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas622
mod_vvisit_counterJuce6065
mod_vvisit_counterOve nedelje27246
mod_vvisit_counterProšle nedelje31772
mod_vvisit_counterOvog mjeseca87534
mod_vvisit_counterProšlog mjeseca174228
mod_vvisit_counterUkupno23047871